fbpx

Számos fizikai és lelki hatás ér minket életünk folyamán, melynek lenyomata – attól függően, hogy milyen hosszú ideig állt fenn a terhelés – megtalálható testünkben, fasciahálónkban. Ezekre a hatásokra reagál a testünk, mert védelmet szeretne biztosítani az adott területen. Ha ezekhez a kompenzációs mechanizmusokhoz hosszú távon kell alkalmazkodnia a szervezetnek – és ez idő alatt nem teszünk ellene -, akkor ez előbb utóbb a tartásunkban is megnyilvánul és rögzül.

Ideális esetben testünkben nincs izomegyensúly bomlás, ilyenkor az inak, a szalagok és az ízületi tokok feszülése kiegyensúlyozott, a tartásért felelős izmok megfelelően együttműködnek, a test egy tengely mentén nyújtózik, az ízületek terhelése egyenletes, a medence billenési szöge normál mértékű, kb. 60 fokos.

Azonban az egyoldalú sport, az ülőmunka, a hosszan tartó stressz vagy épp a mozgásszegény életmód könnyen átalakíthatja helyes tartásunkat. Ebből a szempontból az egyik kardinális terület a medence állása.

A fentről érkező erőhatásokat a test a medencén, a csípőízületen és a keresztcsonton keresztül közvetíti a lábak felé, a lábak felöl érkező hatásokat pedig a törzs felé.

Ahhoz, hogy az erők közvetítése hatékonyan megtörténjen lényeges, hogy a derék, a csípő és a medence izmai egyszerre erősek és nyújtottak legyenek, működésük harmonikus legyen.

A medence billenési szöge határozza meg a csípőízület helyzetét és a gerinc fiziológiás görbületeit (ágyéki, háti, nyaki görbület) szagittális vagy más néven nyílirányú síkban (ebbek a síkban történik az előre és a hátrahajlás). Amikor a test statikája megbomlik, fokozódhatnak a görbületek, ebben az esetben jelentősen több energia szükséges a tartáshoz a gravitációval szemben. Ha ennek az ellentéte jön létre, vagyis a görbületek elsimultak, akkor a gerinc rugalmatlanná válik, az izmok lefutása megváltozik, a megnyúlt izmok pedig gyakran gyengévé válnak. A fokozott- és az elsimult görbületek egyaránt magukban hordozzák a későbbi degeneratív elváltozásokat, mint például a kopás, a meszesedés vagy a porckorongsérv stb.

Eltérő terhelés éri a testet ülő és álló helyzetben. Ülésben a medence előrebillenése szinte megszűnik, míg álló helyzetben ez megmarad(hat). Ha hosszan kell ülnünk, akkor jellemzően a figyelem lankadásával a helyes tartás is megbomlik. A gerincfeszítők könnyen elfáradnak, emiatt egyre inkább nő a test kifotikus helyzete, azaz az ülőcsontokról a gerincre tolódik a terhelés. Ez hosszú távon elsimíthatja az ágyéki görbületet.

A medence megfelelő dőlésszögét és stabilitását a következő izomcsoportok harmonikus együttműködése teszi lehetővé:

  • gerincfeszítők
  • hasizmok
  • gát
  • horpasz izom
  • farizmok
  • rekeszizom.

Ha ezekben az izmokban izomegyensúly bomlás jön létre, akkor tudatos mozgással, jógával ez korrigálható. Speciális esetekben ajánlott szakember – orvos, gyógytornász vagy manuálterapeuta megkeresése, hogy a medence stabil, a gerinc pedig jól terhelhető legyen.

Ilyen és ehhez hasonló témákat járunk körbe képzéseinken és workshopjainkon. Ha szeretnél rendszerezett, mély tudásra szert tenni, akkor várunk szeretettel képzéseinken, eseményeinken.

Női jóga flow: https://facebook.com/events/s/noi-joga-flow-oktatokepzes-202/412130537119388/

Astánga-jóga oktatóképzés: https://facebook.com/events/s/astanga-joga-oktatokepzes/647578839726580/

250 órás hatha jóga oktatóképzés: https://facebook.com/events/s/250-oras-hatha-joga-oktatokepz/250238340600983/

Flow jógatábor Balatonbogláron: https://facebook.com/events/s/flow-jogatabor-balatonboglaron/1596946677341722/

Kézenállás ws: https://facebook.com/events/s/keszenallsz-workshop-kezenalln/1866760526851933/