fbpx

A jóga mindenkié, áldásos hatását mindenki élvezheti. De nem volt ez mindig így.

Hosszú évszázadokon át a jógát elsősorban férfiak gyakorolták. Apáról fiúra, gururól tanítványra szállt a tudás.

Nehéz megmondani, hogy mikor volt az áttörés – amikor a nőket is bevonták a tradíció megőrzésébe és átörökítésébe-, de azt tény, hogy a 20. században erre több példa is van.

A becslések szerint az ie. 8. században keletkezett Jóga-Jádnyavalkjában egy férfi és egy nő közötti párbeszédről olvashatunk. Tudni lehet, hogy Jadnyavalkja feleségének, Garginak adja át a tanítást.

Aztán egy nagyobbat ugorva az időben, a modern kori jóga atyjaként emlegetett T. Krisnamácsárja (1888-1989) volt az, aki szintén tanított jógát családja női tagjainak (is), feleségének és lányainak. Ez a 20. század elején meglehetősen szokatlannak és újszerűnek számított.

Saraswathi Jois (1941-) ​​nevét is fontos megemlíteni, aki édesapja, Sri K. Pattabhi Jois irányítása alatt gyakorolt gyerekkora óta. Női tanárként mindenképp áttörést ért el. Az elsők között volt, akit lányként felvettek a mysore-i szanszkrit főiskolára, ahol szanszkrit munkákat tanulmányozott. Sok éven át segítette édesapját a tanításban. A (poszt)modern korban – ismereteink alapján – ő volt az első nő, aki együtt tanított férfiakat és nőket.

Ezzel egyidőben kezdődött meg (ugyancsak a múlt században) a jóga dinamikus fejlődése, “nyugaton” is egyre inkább elterjedt és népszerűvé vált. Ez idő alatt – sok minden más mellett – megváltozott a gyakorlótermekben a nemek aránya, jelentősen megnövekedett a női gyakorlók, később pedig a női tanítók száma.

A nők elkezdték a hatha jógában szerzett tapasztalataikat összhangba hozni a női test ciklikusságával, mígnem a női igények fokozatosan kialakítottak egy új szemléletű jógát, a női jógát.

“A női jóga gyakorlása finomságaival, apró rezdüléseivel teremti meg a lehetőséget a befele figyelésre. Különleges fókuszaival egy-egy adott területre serkenti a fizikai és energetikai szintet is. A speciális gyakorlatsorok és a gyakorlás flow minősége behúzza a figyelmet, felerősíti a megérzéseket, megtanítja megélni a pillanatot. Általa egy életszemléletet kapsz, ami átszövi a mindennapjaidat.” (Süveges Nóri)

Ezt a hagyományt és tudást szeretnénk megőrizni és továbbadni képzéseinken a jövő generációinak, hogy nőként szabad és teljes életet élhessenek.

Ha megismernéd női minőségeidet, szeretnél nőiségedben magabiztossá válni, ha kíváncsi vagy a női anatómiára, a hormonok működésére és a gyakorlatok jótékony hatásaira, akkor szeretettel ajánljuk figyelmedbe Süveges Nóri Női Jóga Flow képzését:
https://spalakorijoga.hu/esemeny/noi-joga-flow-oktatokepzes-2022-2023/

Ha a hatha jóga mélységei vonzanak, akkor várunk szeretettel most induló októberi képzésünkön.
https://spalakorijoga.hu/esemeny/250-oras-hatha-joga-oktatokepzes-2/

A dinamikus gyakorlás híveinek ajánljuk a szeptemberi astánga- jóga első sorozat oktatóképzésünket.
https://spalakorijoga.hu/esemeny/astanga-joga-oktatokepzes-2/

Fotó: Julia Pedersen (compiled by/photographer)