fbpx

Relaxáción általában teljes testi és tudati ellazulást értünk. De ha csupán erről lenne szó, vajon miért nevezte volna az egyik legnagyobb modern jógamester a legnehezebb ászanának a relaxáció testhelyzetét, a hullapózt (savászanát)?

A relaxáció az érzékek visszavonásának (szanszkritul pratjáhára) tipikus gyakorlata, és átmenetet jelent a klasszikus, nyolctagú jóga külső és belső tagjai között. S hogy miért a hullapóz a legnehezebb ászana? Mert ha helyesen végezzük, megszűnnek mulandó önazonosulásaink. Bizonyára erre utal az ászana neve is. Természetesen egy hétköznapi jógagyakorlásban nem feltétlenül ilyen magasztos céllal használjuk a relaxációt, ám ekkor is fontos része a gyakorlás folyamatának: az ászanák után itt integráljuk az addig történteket, engedjük, hogy ellazuljanak a megdolgoztatott izmok, megnyugodjon a légzés és az idegrendszer, és ellazuljon az elme is. Azáltal érjük ezt el, hogy a test módszeres ellazítása után a figyelmet a külső, fizikai buroktól (a testünktől) a belsőbbekre irányítjuk (légzés, finom érzetek), majd elengedjük a figyelést, vagyis az izmok mellett még a koncentrációt is ellazítjuk. A relaxáció ebben különbözik a jógikus értelemben vett meditációtól, hiszen a jógában a meditáció a figyelem megszakítatlan áramlását jelenti a meditáció tárgya felé.

Van azonban a relaxációnak egy olyan formája is, mégpedig a jóga nidrá, amely már inkább a meditációs gyakorlatok közé tartozik. A jóga nidrá szó szerint jógikus alvást jelent, vagyis olyan ébrenlétet, amelyben a mélyalvás gondolatok nélküli minősége van jelen. Módszerét tekintve a jóga nidrát két nagy csoportra oszthatjuk: az első csoport leginkább képekkel dolgozva éri el ezt az állapotot (ez például a Szatjánanda-hagyományra jellemző), a másik pedig a figyelem finomfizikai pontokra irányításával vagy azok közötti áramoltatásával (ez jellemzi többek között a himalájai tradíciót).

A jóga nidrá végpontja nem különbözik a szamádhitól, a klasszikus jóga céljától, utolsó tagjától, vagyis az elme teljes elcsendesítésétől, de a megfelelő módon végzett relaxációnak van egy nagyon gyakorlati jótéteménye is: roppant frissítő hatású, és akár többórányi alvással felér.

Kép forrása: pixabay