fbpx

Tavaszi megújulás a méregtelenítés jegyében

Az emberi szervezetnek bizonyos időközönként – például évszakváltásokkor – szükséges megszabadulnia a testben felhalmozódott méreganyagoktól. Ilyenkor a fizikai testen kívül a lélek is megkönnyebbül. Felszabadultan és energikusan könnyebb meghatározni az új irányokat és könnyebb szembenézni a kihívásokkal is.

A méregtelenítő folyamatokhoz elengedhetetlen a megfelelő keringés, amelyet rendszeres és tudatos gyakorlással érhetsz el a legkönnyebben. Az optimális keringés hozzájárul a mozgásszervek egészséges működéséhez, a kiegyensúlyozott anyagcseréhez, a jó emésztéshez. Valamint jótékonyan hat a hormonháztartásra és a közérzetre is. A jógában számos olyan testtartás (ászana) van, amelyek segítik a testi és a lelki mérgektől való szabadulást. 

Előrehajlásokban, például, hasűri nyomás jön létre a hasüregben, ezzel nyomást gyakorlunk belső szerveinkre. Amikor a nyomás megszűnik, friss vér mossa át zsigeri szerveinket – melynek méregtelenítő hatása különösen a májat és a lépet érinti. De jótékonyan hat az emésztésre is. Stimulálja a hasnyálmirigy és vesék működését és szabályozza a vércukorszintet. 

Ászanák: pascsimatánászana és variációi, dzsánu-sírsászana A, B, C, marícsjászana A, B, pádángusthászana stb.

A gerinccsavarásokat úgy kell elképzelni, mintha egy folyadékkal teli szivacsból kicsavarnánk a vizet. Épp így préseljük össze belső szerveinket is. Ilyenkor a szervek vérellátása lelassul. A csavarás végén, „kijövetelkor”, azonban friss, oxigénben és tápanyagban gazdag vér árasztja el a belső szerveket. A csavarások csökkentik a zsigeri szervek között megbújó zsírszövet mennyiségét, erősítik a törzs izmait, valamint oldják a gerinc blokkjait. Frissítő, stresszoldó hatásuk van.

Ászanák: parivritta trikónászana, parivritta pársvakónászana, vakrászana, marícsjászana C, D stb.

A hátrahajlások – többek között – megnyújtják a beleket, ezzel járulnak hozzá a megfelelő keringéshez és a jó emésztéshez. Egyes hátrahajló ászanákban az alátámasztás a hason történik, így a belső szerveket érő nyomás miatt még inkább fokozódnak az anyagcsere folyamatok. Megszüntetheti a székrekedést is.

Ászanák: budzsangászana, salabhászana, urdva dhanurászana stb.

A pránájáma gyakorlatok – vagy más néven légzőgyakorlatok -, szabályozzák az elmefolyamatokat, amelyek megakadályozzák, hogy a csapongó elme szétszórja a testben az energiát (pránát). Harmonizálják az idegrendszer és a test működését. Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb légzőgyakorlat a hasi légzés, amely ellazítja a zsigeri szerveink mélyebb rétegeit. Átmasszírozza a belső szerveket, így jótékonyan hat a hasi szervek keringésére, az emésztésre és az idegrendszerre. Az udzsájí légzés vagy győzedelmes légzés a medencealapi izmok és az alhas aktiválásával fejti ki jótékony hatását. Az aktivált izmok nyomást gyakorolnak a belső szervekre. Ebben az esetben a levegő a köldök fölötti térbe áramlik. A kapálabháti kríja, vagy más néven koponyafényesítő gyakorlat is rendkívül hatékony a méregtelenítés szempontjából. Ebben az esteben a has ellazítása, majd hirtelen megfeszítése indítja el a tisztító folyamatokat a levegő pumpálása által. A kapala-báthi erősíti a légzőrendszert, a gyomrot, a szívet és a májat. Valamint az asztmás panaszokat is enyhíti. A kilélegzett levegővel szén-dioxid és méreganyagok ürülnek ki a szervezetünkből. 

A fordított testhelyzetekben megtapasztalhatod a lassuló elmefolyamatokat és a berögzült negatív gondolati mintáktól is megszabadulhatsz. A köldököd magasabbra kerül a szívnél, ezért a nem megszokott testhelyzetek a jelenben tartanak, segítenek új nézőpontból szemlélődni, támogatják az elakadások feloldását és a keringésre, valamint a nyirokkeringésre is jótékonyan hatnak. Csökkenti a visszér kialakulásának kockázatát. Erősítik az agyi ereket, a légutak ereit és a szívet.

Ászanák: szarvangászana (gyertya) – az ászanák királynője – és a sírsászana (fejen állás)- az ászanák királya. Valamint ezek variációi. 

A belső szerveken kívül az izmokban is rakódhatnak le méreganyagok, melyek a mindennapi élet negatív hatásainak (érzelmi traumák) lenyomataként keletkeznek testünkben. Ilyen stresszközpontok a nyak, a lapockák területe, a derék és a csípőízület. Ezeket a blokkokat leghatékonyabban mobilizálással és nyújtó gyakorlatokkal oldhatjuk fel. Fontos a rendszeres, napi szintű gyakorlás. 

Nem utolsó sorban az is lényeges, hogy miként táplálkozunk. Mit fogyasztunk, van-e rendszeresség a táplálkozásunkban, megadjuk-e a kellő időt és figyelmet az étkezésnek, megrágjuk-e rendesen az ételt stb. Mindemellett egy biztos: sokat teszel egészségedért, ha reggel felkelés után megiszol egy pohár langyos, citromos vizet. Ami serkenti az emésztést, lúgosít, és frissít.